RS TDI - generator dźwięku

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dj1978
    Classic
    • 2017
    • 0

PW :P
  • dj1978
    Ambiente
    • 2014
    • 181
    • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Szanowni koledzy ujeżdżający już RS TDI i nie tylko...Rozumiem, że generator dźwięku może dać chwilę frajdy (lub nie) ale z czasem pewnie jest męczący, wiec moje pytanie - czy w trybie normal generator jest aktywny czy nie? Ewentualnie można go wyłączyć i słyszeć czysty dźwięk silnika?

Komentarz

• metrotest
      Rider
      • 2006
      • 506
      • Volkswagen
      • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
      • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Z tego co wiem to generator jest aktywny w trybie sport /rs/.
      W trybie Individual można go też niezależnie włączać i wyłączać.
      Z uwagi na swoją sztuczność niektórzy rozłączają fizycznie wtyczkę od generatora co na stałe blokuje generator.

Osobiście taki generator uważam za zbędny, choć w wielu markach także premium jest już obecny /taka ekosłodycz po kastracji silników z cylindrów/.

Jak tak dalej pójdzie to będą fotele symulujące przyśpieszenie. Może to być potrzebne, gdyż Eko-Unia pracuje nad zaostrzeniem norm hałasu generowanego przez auta co ograniczy dynamikę pojazdów.

Komentarz

• pawelkub11
        Ambiente
        • 2011
        • 186
        • Octavia III (5E3)
        • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Nie wiem, jak jest w TDI, mogę tylko powiedzieć jak jest w TSI , choć pewnie w obu będzie podobnie. Moim zdaniem w trybie Normal generator też w jakimś zakresie działa, bo całkiem cicho jest tylko w Eco. Ale jak dla mnie, a jeżdżę w większości na Normal, wcale nie jest to denerwujące i nic bym nie wyłączał. Nawet można powiedzieć, że jest to dźwięk przyjemny Ale to oczywiście subiektywna opinia, no i nie wiem, czy tak samo będzie w TDI
        Moja OIII RS TSI Moon White
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78980

Komentarz

• dj1978
          Ambiente
          • 2014
          • 181

Zamieszczone przez pawelkub11
          Nie wiem, jak jest w TDI, mogę tylko powiedzieć jak jest w TSI , choć pewnie w obu będzie podobnie. Moim zdaniem w trybie Normal generator też w jakimś zakresie działa, bo całkiem cicho jest tylko w Eco. Ale jak dla mnie, a jeżdżę w większości na Normal, wcale nie jest to denerwujące i nic bym nie wyłączał. Nawet można powiedzieć, że jest to dźwięk przyjemny Ale to oczywiście subiektywna opinia, no i nie wiem, czy tak samo będzie w TDI
          Mam zamówiony TDI z mode selection i przypuszczam, że wiekszośc jazdy i tak będzie odbywała się w trybie normal, wiec pytanie, czy jest sens dopłacać za tą opcję wyposażenia jeśli jesteśmy skazani na pracę generatora nawet w trybie normal?.
          Rozumiem, że jest opcja wyciągnięcia wtyczki, ale czy użytkownicy TDI mogą się podzielić opinią pracy generatora w trybie normal?

Komentarz

• maqio
            Classic
            • 2014
            • 25

dj1978,

ja mam RS TDI, i dla mnie w trybie normal sound generator w ogole nie przeszkadza. Wg mnie jest to nawet przyjemny dzwiek

+ wiesz kiedy silnik jest na wyzszych obrotach bez patrzenia na obrotomierz

Komentarz

• rafik11
              Rider
              • 2009
              • 448

a czy da się go wyłączyć na stałe bez względu na jakim trybie jedździmy?

Komentarz

• michalek1912
                Ambiente
                • 2013
                • 113

Jak to w ogóle działa?
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=70887

Komentarz

• Dig Dug
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 1306
                  • Seat

Bez obrazy, ale wg. mnie to zbędny gadżet w stylu aut koreańskich. Akurat w tych silnikach 2.0TSi i TDi ver. RS mocy i wrażeń nie trzeba nadrabiać dźwiękiem, który ma właśnie za zadanie wzmocnić wrażenia. Gdyby dawali to do najsłabszych wersji to bym rozumiał , że mają poprawić humor właścicielowi, a tak to nie widzę sensu stosowania.
                  Rozumiem, że przez ten dźwięk w aucie jest głośniej niż bez niego.

PS. Brakuje by w autach benzynowych był generator dźwięku diesla, żeby właścicielowi zdawało się, ze auto mniej pali, bo ma diesla. :szeroki_usmiech
                  Była O1 jest F2.

Komentarz

• dj1978
                    Ambiente
                    • 2014
                    • 181

Zamieszczone przez Dig Dug
                    Bez obrazy, ale wg. mnie to zbędny gadżet w stylu aut koreańskich. Akurat w tych silnikach 2.0TSi i TDi ver. RS mocy i wrażeń nie trzeba nadrabiać dźwiękiem, który ma właśnie za zadanie wzmocnić wrażenia. Gdyby dawali to do najsłabszych wersji to bym rozumiał , że mają poprawić humor właścicielowi, a tak to nie widzę sensu stosowania.
                    Rozumiem, że przez ten dźwięk w aucie jest głośniej niż bez niego.

PS. Brakuje by w autach benzynowych był generator dźwięku diesla, żeby właścicielowi zdawało się, ze auto mniej pali, bo ma diesla. :szeroki_usmiech
                    Coż, morał taki, że będziemy mieli na początku zabawę z moim 8 letnim synem Jak się "emocje" skończą, pozostaje wypięcie wtyczki.

Komentarz

• bolo81
                      Ambiente
                      • 2013
                      • 249
                      • Octavia III (5E3)
                      • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Dajcie spokój z tym marudzeniem, nie byłoby generatora to pewnie by był za cichy. Nie pasuje to przełącz na tryb ECO i będzie cisza. Skoro VW nie pozwoli Skodzie na wstawienie do RSa mocnego silnika np: V8 4.2 lub napędu haldex to Skoda daje chociaż namiastke poczucia "sportowego dźwięku". Mi się podoba i tyle pozdrawiam
                      O3 RS TSI DSG

Komentarz

• greg505
                        L&K
                        • 2013
                        • 1239

Szkoda ze nie dodali tego bajeru do 1.8, w seacie fr jest
                        Black magic

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

Zamiast dorzucac elektronicznego badziewia dorzucili by 2 albo 4 cylindry i bylby RS a nie bajer
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• Gosi@czek
                            Rider
                            • 2013
                            • 418

greg505, fr dla seata to usportowiona wersja więc nie dziwi mnie, że tam jest
                            Zamówiona (12.12.2013)
                            Zakończona produkcja (24.02.2014)
                            Odebrana (14.03.2014)
                            OCTAVIA III Liftback 1.4 TSI

Moja długo wyczekiwana perła

Komentarz

• bolo81
                              Ambiente
                              • 2013
                              • 249
                              • Octavia III (5E3)
                              • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                              Zamiast dorzucac elektronicznego badziewia dorzucili by 2 albo 4 cylindry i bylby RS a nie bajer
                              To byłby strzał w kolano dla VW, tak jak umożliwienie 4x4 w RSie
                              O3 RS TSI DSG

Komentarz

• greg505
                                L&K
                                • 2013
                                • 1239

Zamieszczone przez Gosi@czek
                                greg505, fr dla seata to usportowiona wersja więc nie dziwi mnie, że tam jest
                                To tylko 180KM wiec szalu nie ma,
                                ten bzyczek bylby urozmaiceniem monotonnego podjezdzania w korkach
                                Black magic

Komentarz

• Mihau
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 7460
                                  • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez bolo81
                                  Zamieszczone przez Maicroft
                                  To byłby strzał w kolano dla VW, tak jak umożliwienie 4x4 w RSie
                                  Bardziej polityka panie no, bo jak to możliwe jest, że Skoda ma być na tym samym poziomie co Szmelcawgen?! :diabelski_usmiech
                                  O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Dig Dug
                                    L&K
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 1306
                                    • Seat

bolo81, A ja pamiętam jak dawno temu chorowałem na Golfa 3 VR6, nawet miałem ściągnięte mp3 z nagraniem dźwięku silnika. Ten dźwięk skrzyżowania bulgotu/warczenia był poezją dla ucha, ale nie wyobrażam sobie, puszczać tego z płyty, żeby podjarać się jadąc wówczas w moim Golfie 3 1.8 75KM 8)

Ale jak kto woli, to może i na generatorze jeździć

A najtańszą opcją generatora, jest dziurawy tłumik. :szeroki_usmiech
                                    Była O1 jest F2.

Komentarz

• bolo81
                                      Ambiente
                                      • 2013
                                      • 249
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez Dig Dug
                                      bolo81, A ja pamiętam jak dawno temu chorowałem na Golfa 3 VR6, nawet miałem ściągnięte mp3 z nagraniem dźwięku silnika. Ten dźwięk skrzyżowania bulgotu/warczenia był poezją dla ucha, ale nie wyobrażam sobie, puszczać tego z płyty, żeby podjarać się jadąc wówczas w moim Golfie 3 1.8 75KM 8)

Ale jak kto woli, to może i na generatorze jeździć

A najtańszą opcją generatora, jest dziurawy tłumik. :szeroki_usmiech
                                      Dig Dug wiadomo że generator to nie to samo co prawdziwy dźwięk, nikt w to nie wątpi. Ale fajnie że chociaż namiastke dadzą Przejedź się RSem to będziesz wiedział o czym mówie. pozdrawiam
                                      O3 RS TSI DSG

Komentarz

• michalek1912
                                        Ambiente
                                        • 2013
                                        • 113

Jak jest zbudowany ten generator?
                                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=70887

Komentarz

• mariush19
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 634
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Chyba z opóźnieniem obejrzałem moto ON parę dni tem, gdzie testowali RS TSI, i tam prowadzący jak zakończył się podniecać przyspieszeniem materiałami itd itp, to narzekał że przydała by się jakaś otwierana przepustnica w wydechu która by generowała dodatkowe wrażenia akustyczne silnika, nie wiedział chyba że ów generator , w jakiej by nie był technologi, jest dostępny i jakieś tam dodatkowe "bodźce" generuje.

Komentarz

• Michelix
                                            Classic
                                            • 2014
                                            • 13

1/ a czy ktoś wie może na czym dokładnie polega ten generator dźwięku ? bo akurat dzisiaj miałem okazję jeździć RS TSI i nie byłem w stanie stwierdzić czy jest to "muzyka" z głośników czy doprowadzony głos wydechu do wnętrza auta. W każdym razie na zewnątrz to auto w ogóle nie gada, co wskazuje na to pierwsze. Próbowaliśmy ze sprzedawca znaleźć w ustawieniach dźwięku, setupu auta wyłączanie tego generatora ale nic nie znaleźliśmy, faktycznie być może w innych trybach niż sport tego nie słychać, ale na innym trybie nie zamierzam jeździć po zakupie RS
                                            2/ z kolei pół roku temu jeździłem RS TDI i nie zauważyłem bynajmniej żadnych obcych "dźwięków" w kabinie (w trybie sport), napewno TDI też to ma ? a może byłem taki zauroczony autem, że nie zauważyłem

Komentarz

• sew1981
                                              RS
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2009
                                              • 10917
                                              • Fiat

greg505, fr w seacie to odpowiednik rs w skodzie. cupra to już więcej, w skodzie nie ma odpowiednika :wink: no będzie pewnie jak wypuszczą limitowaną rskę o mocy 280 ps.

Komentarz

• ErNOL9xp7
                                                Drive
                                                • 2014
                                                • 54

Fajny bajer i często go używam:-) Doskonale zestrojony z obrotami. Jednak uważam, że na wyższych obrotach silnik też dodaje trochę dźwięku, ale mogę się mylić, bo melomanem nie jestem :-D
                                                Pozdrawiam.
                                                ErNOL/Ernest
                                                Skoda Octavia 3 RS TSI Szary Metal + pełno dodatków...

Komentarz

• gerard_ktm
                                                  Ambiente
                                                  • 2014
                                                  • 169

moim zdaniem fajna sprawa, daje ciekawe uczucie mnie jako kierującemu a w zasadzie każdy kto wsiada to mówi " o, jak to ma odgłos" :-)
                                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=83516

Komentarz

Pracuję...